Tu eşti modelul copilului tau!
Fiecare părinte vrea binele copilului său. De la această dorinţă şi până la materializarea ei în viaţa copilului ai de parcurs un drum lung în care acţiunile tale pot contribui la realizarea acestei dorinţe sau dimpotrivă.La începutul relaţiei tale cu copilul se află o intenţie pozitivă. Există o valoare în sine a intenţiilor pozitive, dar când e vorba de copilul tău te interesează foarte mult rezultatul final. Care este acest bine pe care îl doreşti pentru copil? Ceea ce faci contribuie cu adevărat la binele lui? Cum arată binele pentru copilul însuşi?
Există multe dorinţe pe care le ai pentru copilul tău. Din păcate, nu realizezi întotdeauna la timp că sub avalanşa de lucruri pe care le doreşti pentru el se află una esenţială: fericirea lui. În general, te gândeşti că vrei să fie sănătos, să ia note bune, să fie ascultător, vrei să se realizeze în viaţă, să aibă o meserie sau alta etc.
Cheia fericirii noastre se află însă în copilărie. Capacitatea noastră de a fi fericiţi şi mulţumiţi se găseşte în lucrurile pe care le-am acumulat în acea perioadă, în special în primii ani de viaţă. Lucrurile asimilate atunci reprezintă fundamentul vieţii noastre. Amprenta pe care părinţii o lasă în copiii lor prin educaţia dată, prin valorile transmise, prin relaţia creată cu aceştia este foarte importantă pentru adulţii de mai târziu.
Orice copil vrea să fie iubit şi îşi doreşte aprecierea părinţilor săi. Indiferent de vârsta pe care o are, că are 20 de ani sau 50, relaţia cu părinţii săi şi ceea ce ei au sădit în sufletul său îl însoţeşte toată viaţa. Ea îl influenţează la cel mai profund nivel al vieţii sale interioare şi acţionează pe căi nevăzute asupra întregii existenţe. Din perspectiva opusă a relaţiei părintecopil, des-pre rolul copilului în viaţa noastră ca părinţi nu o să spun decât atât: el este oglinda devenirii noastre. Este bucuria inegalabilă oferită de creşterea unui suflet cu iubirea şi cu înţelepciunea ta; iar ca un copil să fie un rod frumos şi împlinit e nevoie ca rădăcinile din care a pornit acest rod să fie ele însele frumoase şi împlinite.
Un om fericit este un om împlinit. Este un om care se bucură de viaţă aşa cum este ea, cu suişuri şi coborâşuri.
Nu te speria la gândul că nu eşti perfect. Nimeni nu este perfect. Dar întotdeauna există o cale de a face lucrurile mai bine.
A fi părinte nu este cea mai uşoară meserie. Şi mulţi părinţi ar vrea ca la începutul acestui proces de creştere şi educare a unui copil să ştie mai multe lucruri. Meseria de părinte se învaţă însă în mare parte văzând şi făcând. Părintele creşte odată cu copilul său. Părinţi şi copii evoluăm împreună.
Experienţa fiecărei vieţi este unică. Există însă un numitor comun, şi acest numitor ne poate ajuta să înţelegem resorturile umane interioare, valabile pentru întreaga umanitate. Orice om ai privi, el are în spate o istorie. Cu suferinţe şi bucurii, cu spaime şi frustrări, cu dorinţe şi nevoi. În centrul istoriei sale se află relaţia sa cu mama şi cu tata. Totul porneşte de aici.
Părinţii mănâncă aguridă şi copiilor li se strepezesc dinţii! (proverb)
Oricât de multe lucruri i-ai spune copilului din dorinţa de a-i da o educaţie bună, nimic nu are valoarea comportamentului tău. Ceea ce faci tu în raport cu el, dar şi cu ceilalţi oameni, atitudinea pe care o manifeşti, modul în care acţionezi în viaţă sunt adevăratele lui repere.
⭐️{ Tu eşti modelul copilului tău! }⭐️
Am întâlnit oameni cărora minciuna le era mai la îndemână decât adevărul. Fără să stea pe gânduri şi fără să clipească.
➿Fii conştient în fiecare moment de impactul acţiunilor tale asupra copilului!➿
Întotdeauna m-a fascinat această capacitate a lor. Sub aspectul lejerităţii cu care o fac. Fără să se gândească prea mult la consecinţe, la ce s-ar întâmpla dacă adevărul ar ieşi la iveală. Şi chiar dacă-şi dau seama că nu sunt crezuţi, ei tot nu se pot opri din drumul lor. Pentru ei e mai simplu aşa. Să închidă ochii şi să creadă ei înşişi în poveştile lor. Oricum, nu vorbim acum doar despre mitomani. A-ţi fi mai la îndemână să spui un adevar sau să spui o minciună, oricum ar fi ea, mai mult sau mai puţin şlefuită, reprezintă una din faţelele importante ale vieţii noastre sociale, dar şi interioare.
Capacitatea de a spune adevărul ţine de capacitatea de a te arăta lumii aşa cum eşti şi de măsura în care te simţi acceptat. Iar acceptarea este un sentiment ale cărui baze sunt puse când eşti mic şi care te însoţeşte permanent în relaţiile cu ceilalţi.
În general, oamenii mint ca să scape din situaţii dificile, conflictuale, sau ca să-şi îmbunătăţească imaginea în faţa celor din jur. De ce să-şi îmbunătăţească imaginea? Pentru că ceea ce cred ei despre ei nu se ridică la nivelul la care consideră că pot fi acceptaţi şi apreciaţi de către ceilalţi.
♦️{ Nu spune una şi face alta! }♦️
Adevărata educaţie se face cu fapte. Vorbele au valoare doar dacă sunt însoţite de fapte care să le întărească. Altfel, ceea ce spui nu are nici o valoare pentru copil, dacă ceea ce faci nu confirmă ceea ce îi transmiţi verbal.
——————————————————————————
❕Alege să primești suport și descoperă tipul de psihoterapie potrivit pentru tine .Psihoterapia este o muncă de echipă. Împreuna vom parcurge o serie de pași pentru a defini procesul terapeutic potrivit nevoilor tale.
Ce îți pot oferi ? 🔆
1. Cunoaștere- înțelegerea situației cu care te confrunți ;
2. Confidențialitate ;
3. Exploatarea stării cu care te confrunți;
4. Conturarea obiectivelor procesului terapeutic;
5. Procesul terapeutic - stabilirea pașilor in planul
⚜️Programează-te acum: 📩
Cabinet de psihoterapie sistemică de cuplu și familie .
Psih. Andreea Ciobanu
0747.233.169